Trainingslocatie:
Broeklanderdijk 1a
Raalte

Tel. contact:
06-2241 9538

E-mail: info@delijnraalte.nl

IBAN: NL76RABO0120215055

pupinhuis

Intro
Na lang nadenken heb je besloten om een puppy in huis te nemen. Bij de fokker werd je almaar enthousiaster toen dat kleine ‘wolbaaltje’ je aan zat te kijken. Allerlei goede voornemens heb je om je hond goed op te gaan voeden. Een leuke maar drukke periode begint. Je wilt zo snel mogelijk starten met de puppycursus en hebt je hierover goed geïnformeerd. Je hebt gelezen dat je bij hondenschool De Lijn Raalte direct met je pup aan de slag kunt, dat is fijn. En om je pup vanaf het moment dat je hem bij de fokker mag ophalen een goede start te geven in zijn nieuwe thuis, zijn er best wat adviezen die je goed kunt gebruiken, zoals
 • waar moet ik aan denken als ik de pup van de fokker haal
 • hoe komen we de eerste nachten door
 • mag ik de pup straffen als hij in huis plast of poept
 • hoe krijg ik hem zo snel mogelijk zindelijk
 • moet ik al oefeningen gaan doen met de hond en hoe leer ik dit aan
 • hoe kan ik de hond leren om alleen te zijn.
Hieronder geven we informatie over de meest primaire zaken rondom het verzorgen van en omgaan met je jonge pup.
 
Puppy in huis
Op het moment dat je de pup gaat ophalen moeten er al voorbereidingen getroffen zijn. De pup zal namelijk in een heel korte tijd enorm veel nieuwe ervaringen opdoen, wat zeer inspannend is.
Daarom de volgende adviezen:
 • Zorg dat de pup in een rustig huis komt.
 • Het is zo leuk om gelijk iedereen die je maar kent kennis te laten maken met je jonge pup. Voor de pup kan dit echter zoveel stress geven, omdat iedereen aan hem zit, hem optilt of wil aaien, dat hij er angstig door wordt. Beter is om te voorkomen dat er veel mensen in huis zijn.
 • Zorg ervoor dat er een hondenmandje o.i.d. voor de pup klaar staat, een veilig plekje voor hem alleen waarin hij rust kan vinden en niet gestoord wordt door andere honden, kinderen of de kat. Het is aan te raden een bench (een soort hondenbox) te gebruiken. Zielig? Welnee, de pup went snel, zeker als je de bench aantrekkelijk maakt door bijvoorbeeld voor het slapen een paar brokjes hierin te gooien die hij op kan zoeken en een speciaal speeltje in de bench.
 • Een goede manier om de bench vertrouwd te maken voor de pup is hem elke keer als hij moe is, hem daarin te laten. Het gebruik van de bench geeft de pup kans om in een rustige omgeving te slapen; hij is veilig.
 • Laat niemand de pup storen als hij in de bench ligt.
 • Spreek met alle gezinsleden leefregels voor de omgang met de pup af. Bijvoorbeeld niet op de bank, niet naar de hond toelopen, met rust laten in de bench enzovoort.

Laat de pup in alle rust zijn omgeving onderzoeken, verplicht hem tot niets en voorkom vooral dat kinderen achter hem aan gaan jagen. Hij heeft enkele uren nodig om de indrukken die hij opdoet te verwerken. Wat je je moet realiseren is dat een pup razendsnel leert, goede, maar ook minder goede dingen.

Tijdens het leren zal de pup:
 • herhalen wat hem iets prettigs oplevert
 • nalaten wat hem niets, of iets minder prettigs oplevert
Leer de pup vanaf het begin welke speeltjes voor hém zijn om te voorkomen dat hij schoenen of stoelpoten stuk bijt of aan speelgoed van de kinderen komt.
Dit kun je doen door zijn eigen speeltjes aantrekkelijk voor hem te maken. Gooi het speeltje weg, schudt ermee en reageer zelf enthousiast.
Omdat jezelf laat zien dat je het speeltje leuk vindt, zal de pup dit ook leuk gaan vinden.
Als jijzelf erachteraan gaat moet het in de ogen van de pup wel een waardevol speeltje zijn.
Zo kun je de pup leren welke speeltjes van hem zijn en zal hij spullen die niet van hem zijn met rust laten. Dit moet natuurlijk wel in stand gehouden worden door regelmatig met enthousiasme samen met de pup met betreffend speeltje bezig te zijn. Voorkom hierbij dat, als de pup zich eens een keer vergist, je de pup straft of er aandacht aan schenkt. Dat kan namelijk voor de pup belonend werken en zoals gezegd, iets wat belonend werkt zal herhaald worden.
 
De eerste nacht
Het is altijd moeilijk om te bepalen waar een pup het beste kan slapen. Het kan voor een pup die nog nooit alleen is geweest zeer traumatisch zijn.
Hij is zijn nestgenootjes gewend en niet gewend aan eenzaamheid. Een pup moet niet het gevoel krijgen dat hij in de steek gelaten wordt.
Het is het beste om een pup in het begin een slaapplaats te geven in de buurt van een gezinslid, zodat hij gehoor-, reuk-, gevoelscontact kan hebben.
Als de pup onrustig wordt kan men een hand uitsteken om hem te aaien. Als de pup een paar dagen bij je thuis is dan kun je hem in een andere kamer laten slapen.

De eerste dagen
Laat de pup de eerste dagen overdag niet te lang alleen in de kamer of een andere ruimte. Als je de pup van af het begin steeds een kort poosje alleen laat, went hij eraan.

De eerste keren hoeven dit maar enkele seconden te zijn, daarna kun je steeds langer wegblijven. Het beste kun je dit oefenen als de pup moe is. Bouw dit langzaam op. Hij weet dan dat de baas steeds weer terugkomt, wat hem een vertrouwd gevoel geeft.
Mocht het zo zijn dat de pup gaat janken, ga dan niet naar hem toe als hij jankt maar alleen als hij weer stil is, anders zal hij het komen van de baas associëren met het janken. 
Een goed hulpmiddel hierbij kan zijn een lap of speeltje uit het oudernest bij de fokker  in de mand leggen. De nestgeur hiervan zal de pup geruststellen. Een kruik  onder de dekens in het mandje of de bench leggen geeft de pup het gevoel van de lichaamswarmte van moeder, broertjes en zusjes die hij ook voelde in het nest.  

 

Leren
Het aanleren van oefeningen is in de eerste periode als je de pup in huis hebt niet belangrijk maar je kunt natuurlijk als je hondje spontaan gaat zitten gerust het commando “zit” hieraan koppelen. Dan leert hij het woordje ‘zit’ kennen. Dit geldt eveneens voor bijvoorbeeld het ‘hier komen’. Dus als je hond spontaan naar je toekomt, zeg je “hier” en beloont hem voor het komen.
Spelenderwijs kun je dus op deze manier al een aantal basisoefeningen leren.
Toch is dit niet het belangrijkste in deze periode.
Belangrijker is dat je hond sociaal vaardig wordt en goed met de omgeving om leert gaan.
Hiertoe moet hij dus in aanraking komen met verschillende honden, mensen, verkeer, geluiden etc. Dit betekent dat de hond (ook al woon je in een rustige omgeving) met allerlei soorten mensen en honden in contact moet komen (zo gevarieerd mogelijk).
 
Voor het in contact komen met andere honden zal je dus op zoek moeten gaan naar andere honden en dan ook nog het liefst honden die niet te hard spelen en rekening houden met de gevoeligheid van een pup, zodat hij leert dat andere honden leuk zijn.
 
Belangrijk is dat de pup ook andere rassen leert kennen (langharig, gerimpeld, groot, klein, verschillende kleuren) zodat hij weet dat honden er ook anders uit kunnen zien.
Onthoudt de pup deze ontmoetingen niet omdat u bang bent voor besmetting van één of andere ziekte. De kans hierop is kleiner dan de kans op een minder sociale hond als u deze ontmoetingen achterwege laat.
 
Naast socialiseren met andere mensen en dieren is het belangrijk dat de hond ook went aan andere geluiden en plaatsen (bijvoorbeeld fietsers, auto’s, knallen, kinderspeelplaats, de markt).
Bouw dit rustig op.
Maar pas wel op dat je de hond niet overbelast met indrukken.
Als je pup schrikt of bang is laat hem dan gerust steun bij jou zoeken door tegen je been aan te leunen of tussen je benen te gaan staan. Blijf zelf rustig en kalm.
 
Rust
Een pup kent zijn eigen grenzen nog niet en zal hiertoe ondersteund moeten worden door jou. Zorg ervoor dat hij elke keer na het uitlaten, spelen enzovoort in zijn mand of bench rustig kan slapen. Een jonge pup heeft er nog behoefte aan om het grootste deel van de dag te slapen. Zet hem daarom na ongeveer 15-20 minuten spelen op zijn slaapplek en voorkom verdere prikkels.

Wandelen
Wanneer je gaat wandelen met de pup houd dan het volgende schema in gedachten:
5 minuten wandelen per uitlaatbeurt voor iedere maand dat je pup oud is.
Dit betekent dat je met je pup van 2 maanden per wandeling niet langer dan 10 minuten onderweg mag zijn. Of je nu 4 of 6 keer wandelt, per wandeling blijft dit schema hetzelfde.
 
Zindelijk maken
Puppy’s tot ongeveer 8 weken oud maakt het niet zoveel uit waar ze hun behoefte doen ook al zullen ze zoveel mogelijk hun eigen nest ontzien. Hiervan kunnen we bij het zindelijk maken goed gebruik maken. Vanaf het moment dat de pup dus bij je in huis is, is het verstandig om met deze training te beginnen zonder dat dit met al te veel stress gepaard gaat.
Een paar aanwijzingen hiervoor:
 • zorg ervoor dat je altijd weet waar de pup uithangt
 • geeft hem beperkte ruimte om te spelen en te lopen
 • laat de pup wennen aan de bench; een hond zal van nature zijn ‘nest’ niet bevuilen
 • neem de pup mee naar een plekje zo dicht mogelijk bij huis.
Laat de pup altijd zijn behoefte doen:
 • na het slapen
 • na het spelen
 • ongeveer 15 minuten na het eten
 • in het begin het liefst elk uur of in ieder geval elke 2 uur.
En verder zijn de volgende punten belangrijk:
 • houd de pup aan de lijn zolang hij nog niets gedaan heeft
 • laat de pup pas spelen als hij zijn behoefte gedaan heeft
 • geef hem per uitje 15-20 minuten de tijd
 • blijf op de plaats die je als uitlaatplaats bedacht heeft; heb geduld
 • beloon de pup nadat deze zijn behoefte gedaan heeft
 • geef een opdrachtwoordje voor het doen van zijn behoefte, bijvoorbeeld “plasje doen”.
Ga niet direct terug naar huis als de pup zijn behoefte gedaan heeft maar laat hem even spelen of maak een korte wandeling.
 
Wordt niet boos bij een ongelukje binnenshuis, maar til de pup op en neem hem mee naar buiten. Door de pup op te tillen wordt de plasrem ingeschakeld. Ruim hierna zonder mopperen de plas op en reinig de plaats waar geplast is met reinigingsmiddel.
Let tussendoor goed op de pup. Begint hij te piepen, rondjes te draaien, gaat hij met het snuitje over de vloer, dan is het tijd om met hem naar buiten te gaan.
Laat de pup ’s avonds tegen ongeveer half elf voor het laatst uit en zorg dat om een uur of vijf de wekker afgaat voor de eerste ochtendplas. Zet de pup daarna gelijk weer in de bench/rustplaats.
 
Meelopen aan de riem
Het is een bekend gegeven dat de pup in de eerste levensweken van nature zijn baasje volgt. Daarna wordt hij steeds zelfstandiger en loopt bij de baas vandaan. Het is dan ook een goede zaak, ook al is dit alleen maar voor de veiligheid, de pup voordien al te laten wennen aan een halsband en riem en netjes mee te lopen.
 
Het wennen aan de halsband en riem kan vrijwel direct plaatsvinden nadat de pup gewend is in zijn nieuwe huis. Doe de halsband rustig om terwijl je de pup beloont en laat deze om terwijl je bijvoorbeeld even met hem speelt. Schenk geen aandacht aan zijn schuren en krabben.
Hierna kun je een korte lichte riem aan deze halsband bevestigen en de pup hiermee in huis laten lopen. Let er dan wel op dat hij nergens achter blijft haken zodat de riem geen negatieve ervaring wordt. Gaat dit goed dan ga je ook buiten wandelen met de pup aan de riem en kun je hem belonen voor het netjes meelopen.
 
Gaat je hondje aan de lijn trekken, blijf dan stil staan totdat hij niet meer trekt of omkijkt naar jou. Een hond leert, zoals eerder al gezegd, door gedrag dat positieve ervaringen oplevert te herhalen en gedrag dat negatieve ervaringen oplevert na te laten. Belangrijk is dus dat de hond weet dat als hij trekt, de baas gaat stilstaan (dit levert dus niks voor de hond op). Blijft de baas lopen of zelfs rennen als de hond trekt, dan ‘leert’ de hond dat hij de baas vooruit kan trekken (dit levert dus iets voor de hond op).
Nu is de pup nog klein en is trekken nog niet zo vervelend. Maar als de pup wat groter (dus zwaarder en sterker) is, dan is trekken aan de lijn lastig en moeilijk af te leren.
 
Blijft, zoals vaak bij puppy’s voorkomt, de pup stilzitten in plaats van mee te lopen, neem hem dan toch rustig lopend mee zonder dat je aan de riem rukt en wees enthousiast.
advies