Trainingslocatie:
Broeklanderdijk 1a
Raalte

Tel. contact:
06-2241 9538

E-mail: info@delijnraalte.nl

IBAN: NL76RABO0120215055

bench

Een bench, oftewel kamerkennel, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld.
Soms hoor je mensen zeggen dat het toch zielig is om een hond op te sluiten. Maar niets is minder waar. Voor de hond kan het een heerlijk rustpunt zijn. Overigens is het de normaalste zaak dat we kinderen in de box zetten om hen een rustmoment te geven en om zelf even de handen vrij te hebben. Zie jij het verschil?
De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben.
Door het gebruik van de bench kun je er zorg voor dragen dat de hond, zeker als hij nog pup is, tot rust kan komen.
 
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een bench?
  • Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining. Wanneer je hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch ‘droog’ blijft terwijl je weg bent. Een hond zal namelijk zijn eigen ‘hol’ niet graag bevuilen. Alleen in uiterste nood zal de hond in zijn eigen bench plassen of poepen.
  • Je hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De kans dat hij de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner. Je hond krijgt de kans niet om ‘rottigheid’ uit te halen terwijl je weg bent. Dit soort probleemgedrag kan door gebruik van een bench voorkomen worden.
Het wennen aan de bench
Wil een bench daadwerkelijk zijn nut hebben dan zal deze qua grootte aangepast moeten zijn aan de hond. Bedenk dus voordat je een bench aanschaft hoe lang je deze zou willen gebruiken en hoe groot je hond gaat worden. Koop deze als het ware op de groei. Maar teveel bewegingsvrijheid moet de hond hierin niet hebben, zeker niet bij de zindelijkheidstraining. Hij moet er languit in kunnen liggen, staan, zitten en kunnen draaien. De bench is heel gemakkelijk te verkleinen door er een plank tussen te zetten zodat de ruimte voor de hond, als hij nog niet volgroeid is, wordt beperkt.
 
Voordat je de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet je ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige ligplaats beschouwt. Je zet de bench in de kamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien. In de bench legt je een deken of iets anders wat het voor de hond prettig maakt om te liggen.
Als je al een mand of iets dergelijks had en deze past in de bench, dan kun je die daarin natuurlijk goed gebruiken. Past deze niet in de bench, dan maak je het de hond gemakkelijker om aan de bench te wennen door de mand voorlopig uit de kamer weg te halen.
 
De training
Je geeft je hond een lekkere kluif of een hondenkoekje die hij in de bench op mag eten. Het deurtje van de bench blijft open. Blijf wel goed opletten, want je moet nu echt voorkomen dat de hond de kans krijgt dat hij toch zijn lekkers ergens anders opsmult. Wil de hond zijn kluif of het hondenkoekje meenemen naar een andere plek dan breng je hem rustig, zonder iets te zeggen, terug naar zijn de bench.
Vanaf nu krijgt de hond iedere kluif of ander lekkers (ook zijn eten) in de bench.
Hou dit een aantal dagen vol, totdat de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is uitgekloven.
Is de hond eenmaal zover, dan ga je door naar de volgende stap.
Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, breng je de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen beloon je de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven.
Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, breng je hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats.
 
Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen, deze zelfs regelmatig zelf opzoekt en ook nog eens op bevel erin en eruit gaat, dan sluit je als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. Je geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif of een hondenkoekje. Je gaat nog niet weg; dat is pas de laatste stap. Mocht je hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert.

Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeer je hem volkomen. Je mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Mopper ook niet op hem, want ook dan krijgt hij toch aandacht van je en dat is precies waar hij om vraagt.
Op het moment dat de hond stil is, ook al is het maar even, ga je precies op dat moment naar hem toe. Open het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is en laat de hond direct gewoon zijn eigen gang gaan. Wees niet uitbundig, het is niet de bedoeling dat jij door je gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.
 
Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl je thuis bent, neem je de laatste stap. Maar ook nu weer een niet te grote stap. Je gaat weg voor korte tijd en je sluit de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een kluif of hondenkoekje. Dit kun je qua tijd steeds verder uitbouwen.
 
Het lijkt zo misschien alsof een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten, maar in de meeste gevallen kun je de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat je de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat je daar zoveel tijd voor neemt als bij jouw hond nodig is.
Het resultaat moet zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. Je mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen, want dan wordt het juist een vervelende plek.
 
Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat je dit doet. De hond zal het al gauw de moeite waard vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer ‘zo maar’ wat lekkers ligt.
 
Als je kinderen hebt zal je erop moeten letten dat zij de hond, als deze in zijn bench ligt, nooit storen of lastigvallen. De kinderen mogen ook niet in de bench kruipen als de hond er niet in ligt. De bench is voor de hond.
 
De keuze hoelang je de bench wilt gebruiken is afhankelijk van de hond en de situatie. Sommige honden, zeker in een druk gezin, vinden het heerlijk om altijd in de bench te liggen. Andere gezinnen kiezen ervoor om de bench te ruilen voor de mand als de hond volwassen is.
advies