Trainingslocatie:
Broeklanderdijk 1a
Raalte

Tel. contact:
06-2241 9538

E-mail: info@delijnraalte.nl

IBAN: NL76RABO0120215055

baknijd

‘Baknijd’ betekent dat een hond zijn voer(bak) wil verdedigen, uit angst dat jij zijn voer zult afpakken.
In de natuur is het zo dat de ranghoogsten onder de honden eerst eten.
Wanneer zij klaar zijn met eten, is wat er over is voor de ranglagere.
Daarbij geldt de ijzeren regel: wat je eenmaal hebt gekregen blijft van jou!

Dus als een ranghogere hond een ranglagere hond toestaat te eten, zal de ranghogere hond het daarna niet meer afpakken. Eens gegeven blijft gegeven.
Het is daarom eigenlijk heel onnatuurlijk, dat veel bazen vinden dat hun hond moet toestaan dat de hond zijn voer dat hij net heeft gekregen, ook weer zo zou moeten afstaan.
Wat wel goed is, is om de hond als puppy eraan te wennen dat jij zijn voerbak even aanraakt tijdens het eten. Juist door dit regelmatig te doen, maar altijd zonder zijn voerbak af te pakken (!) leert de hond dat hij je kan vertrouwen en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken wanneer jij in de buurt van zijn voer komt.

Een goede manier is ook om in de voerbak van de hond een klein beetje voer te doen en het andere deel bij te vullen wanneer hij zijn bak bijna leeg heeft. Zo gaat de hond je komst bij de voerbak associëren met iets positiefs; het gaat voor hem betekenen dat jij misschien nog meer lekkers komt brengen.

Is baknijd eenmaal ontstaan, dan kun je beter de hond voortaan in een aparte ruimte te eten geven. Zolang de hond aan het eten is laat je hem volledig met rust!
Pas wanneer de hond (allang) is uitgegeten, haal je ongemerkt de voerbak weg.
 
Baknijd heeft te maken met vertrouwen en wantrouwen.
Een hond die zijn voerbak tegenover jou wil verdedigen heeft er, om welke reden dan ook, geen vertrouwen in dat jij hem zijn voer zult laten behouden. Door een hond met geweld te dwingen het verdedigen van zijn voerbak op te geven geeft vaak veel meer problemen dan dat de problemen worden opgelost!
Het wantrouwen van de hond en de spanning rondom het eten wordt namelijk steeds groter als je probeert er iets aan te doen of probeert de ontstane baknijd terug te draaien door de hond ‘flink aan te pakken’.
Door het groeiende wantrouwen en de oplopende spanningen is de kans groot dat de hond ook in andere situaties dan alleen bij zijn etensbak wantrouwend is en vooringenomen gaat reageren en jou zal bedreigen.
Probeer daarom liever het vertrouwen van de hond (opnieuw) te winnen dan dat je met alle geweld probeert de hond op andere gedachten te brengen.
 
Wanneer er naast baknijd ook ándere problemen zijn in de omgang met de hond, los deze dan eerst op. Raadpleeg in dit geval een/jouw instructeur van onze hondenschool.
advies