Trainingslocatie:
Broeklanderdijk 1a
Raalte

Tel. contact:
06-2241 9538

E-mail: info@delijnraalte.nl

IBAN: NL76RABO0120215055

aanschafhond-delijn

Helaas komt het vaak voor dat mensen impulsief een hond aanschaffen. Omdat puppy’s ontzettend schattig zijn of omdat de kinderen een hond willen. Of omdat de hond in het asiel zo zielig keek en dat je er medelijden mee kreeg. Maar hoe lief of zielig zo’n beestje er ook uit ziet, probeer te bedenken dat zo’n lieve schattige pup een keer op je vloerbedekking plast of poept. Dat je tafelpoot misschien niet geheel veilig is voor zijn tandjes. Dat je af en toe je huis vol haren en zand zult hebben.
Een hond aanschaffen doe je dan ook niet zomaar.
Je zult je echt goed moeten voorbereiden en bedenken of je daadwerkelijk een hond wilt en kunt hebben en wat je van een hond verwacht.

Wil ik een hond?
Een hond kost tijd; je moet hem uitlaten, er mee spelen, verzorgen en opvoeden.
Dit opvoeden kost zeker het eerste levensjaar veel tijd. Een hond wordt niet vanzelf die leuke gezinshond die doet wat de baas wil of alles maar accepteert. Hij heeft heel veel te leren. Je zult je dus van tevoren ook goed moeten afvragen of je voldoende tijd hebt om dit ook daadwerkelijk voor de hond te kunnen betekenen.
 
Ook de omstandigheden bij je thuis en de omgeving moeten aansluiten bij de keuze van je hond. Ben je al wat ouder, woon je op een flat of in een groot vrijstaand huis, ben je slecht ter been of juist enorm sportief en actief, heb je een druk gezin, ben je veel van huis weg enzovoort.
Wat doe je in de vakantie met je hond, meenemen of naar een oppas c.q. dierenpension.
 
Daarnaast kost de hond ook veel geld. Behalve de kosten van de aanschaf, moet de hond natuurlijk ook zijn ligplaats hebben, er moet een riem komen, etensbakjes.
Ook zal de hond te eten moeten hebben en zal er ook rekening gehouden moeten worden met de kosten van de dierenarts. Als je geluk hebt zijn dit jaarlijks de vaccinatiekosten, maar ook een hond heeft, als hij ziek is, recht op goede geneeskundige zorg en dan kan de rekening hoog oplopen.
 
Allemaal factoren die een rol zullen spelen bij de keuze van een hond.
Je haalt niet zomaar iets in huis: de komende 10 tot 15 jaar ben je verantwoordelijk voor je nieuwe huisgenoot.
 
Wat voor een hond wil ik?
Je hebt goed nagedacht en je weet zeker dat jij en je huisgenoten nog steeds een hond willen (je neemt geen hond alleen voor de kinderen!).
Dan is het belangrijk om te beslissen wat voor hond je wilt. Bij zo’n klein aandoenlijk bolletje wol lijkt het dat het niets uit maakt welk ras het is of waar het vandaan komt. Maar niets is minder waar.
Laat je vooral niet verleiden door het mooie, aantrekkelijke uiterlijk van de hond.
Het is zaak om eens goed na te denken over wat voor soort hond bij je past.
De centrale vraag hierbij is: welke eigenschappen zal je in een hond waarderen?
Wil je een jachthond? Misschien toch een waakhond? Is een echte werkhond iets voor jou? Of misschien is juist dat kleine schoothondje een juiste keus.
Welk karakter past het best bij jou en je eventuele gezin?
 
Om dat te kunnen beantwoorden is het goed om algemene kennis over hondenrassen te verzamelen. Vanuit het werk waarvoor een ras oorspronkelijk is gefokt valt namelijk veel af te leiden over zijn gedrag. Ook al wordt het ras niet meer voor die nuttige taak gehouden, jarenlange selectie op bepaalde eigenschappen legt gedrag stevig vast.
Over het algemeen kun je al veel informatie over het karakter van de hond vinden in verschillende boeken over hondenrassen. Probeer dan naast de positieve dingen die over het betreffende ras gezegd worden ook goed te lezen wat de minder leuke eigenschappen zijn en dit ook mee te laten wegen in je keuze. Maar realiseer je tegelijkertijd dat je nooit met zekerheid kunt zeggen dat de hond volledig aan dat karakter zal voldoen. De sociale omgeving is naast de aanleg natuurlijk ook van invloed op de karaktervorming.
 
Als je enigszins weet welke hond bij jou zou kunnen passen zou je ook eens op een tentoonstelling kunnen gaan kijken waar honden van het desbetreffende ras worden geshowd. De meeste eigenaren zullen met alle liefde iets over het karakter en behoeften van hun hond willen vertellen. Ook is het informeren bij een rasvereniging een mogelijkheid om je kennis over het betreffende ras uit te breiden. Zij kunnen je ook verwijzen naar de bij hen aangesloten fokkers.
Een hond met een temperament dat niet te ver af ligt van dat van jezelf zal meestal een harmonische combinatie geven. Maar er zijn genoeg voorbeelden van het tegendeel.
Wat je ook kiest, kies bewust en weet wat je in huis haalt.
 
Pup of volwassen?
Wanneer je besloten hebt een hond aan te schaffen kun je kiezen tussen een puppy of een volwassen hond. Een puppy is niet altijd een betere keuze. Het goed opvoeden van een puppy wordt onderschat, waardoor nogal wat pups opgroeien tot individuen die men als volwassen hond niet gekozen zou hebben.

Als je het niet ziet zitten om een pup te socialiseren en op te voeden kun je ook kiezen voor een volwassen hond. Een volwassen hond heeft als voordeel dat je grotendeels weet wat je in huis haalt, het karakter is dan al gevormd.
Dit kan een hond via een herplaatsingsdienst of uit het asiel zijn.
Sommige honden worden herplaatst vanwege 'probleemgedrag'. Dit is een rekbaar begrip: sommige mensen vinden bepaalde vormen van gedrag lastig, die eigenlijk normaal hondengedrag zijn, zoals blaffen naar voorbijgangers, met modderpoten de gang inwandelen, grommen naar kinderen die te opdringerig zijn, enzovoort.
Het komt ook voor dat een hond inderdaad vervelende dingen doet, maar die heeft hij tien tegen één geleerd van ons! Veel van dat soort zaken zijn met gezond verstand, een goede wil en geduld weer in goede banen te leiden.
 
De redenen van afstand doen van een hond zijn wisselend, maar de reden is vaak dat de hond na een ondoordachte aanschaf 'tegenvalt'. Het baasje had zich niet gerealiseerd dat de hond zóveel tijd en aandacht zou vragen, of dat het zo lastig is om onderdak voor hem te vinden als het baasje zelf met vakantie wil.
Het kan dan ook een enorme uitdaging zijn om zo'n hond te laten zien dat er ook aardige mensen bestaan, die hem begrijpen en hem door dik en dun steunen, die hem liefde en een prettig hondenleven geven.
Als honden bij een goede behandeling het vertrouwen in de mensheid weer terugkrijgen bloeien de meeste honden bij een nieuwe baas enorm op. En juist dat vertrouwen is van levensbelang.
Haal je een hond uit het asiel, dan kunnen de medewerkers van het asiel je meestal informatie over zijn karakter geven. Maar zij zijn echter ook afhankelijk van de informatie die zij van de vorige eigenaar hebben gekregen. Soms brengen eigenaren een hond met een smoesje naar het asiel of verbergen juist bepaalde eigenschappen. Het is dus belangrijk om zelf goed naar de hond te kijken en eventueel een aantal keren met de hond te gaan wandelen of spelen buiten de tot dan toe vertrouwde omgeving van de hond, voordat hij in je gezin wordt opgenomen.

Toch een pup, waar haal je deze vandaan?
Kies een fokker of particulier die op een verantwoorde manier met zijn puppen omgaat.
Koop zeker geen hond bij een grote fokker!
Een goede fokker heeft meestal maar één ras, dat hij houdt als liefhebberij. Hij biedt puppen aan die bij hem thuis zijn geboren. Hij heeft niet meer dan één nest op hetzelfde moment, bij uitzondering twee. Anders is het onmogelijk voldoende aandacht te besteden aan de puppen en de toekomstige eigenaars.
 
De puppen zitten in huis of dicht daarbij, op een plek waar veel mensen komen. Het is er fris en schoon. Lopen de puppen al rond, dan mag je bij hen en ze aanhalen; de moederhond loopt regelmatig bij haar puppen en voedt ze op.
Want wat is het allerbelangrijkste voor uw hondje? Dat hij lekker in zijn vel zit, waardoor hij lief is en zich thuis voelt in je huis en zijn omgeving.
 
Kijk zelf dus goed naar de puppen en de omgeving.
Zien de eigen honden van de fokker er gezond en tevreden uit, glanst hun vacht?
En hoe zien de puppen eruit? Schoon, gezond en levendig? Kijken ze helder uit hun ogen?
Zijn ze vriendelijk en op hun gemak? Hoe komen ze op je af? Hoe reageren ze op de fokker? Waar zijn de puppen? In de schuur of in huis bij de mensen? Zijn de hondenverblijven schoon?
 
Let op hoe de fokker over zijn honden praat, hoe hij met ze omgaat. Een goede fokker kan je veel vertellen over het ras en over de ouderdieren. Hoe dominant of juist onderdanig gedraagt de pup zich. Maar een goede fokker kan je ook voorlichten over de verschillende karakters van de pups in het nest. Vraag ook altijd naar een eventuele gedragstest. Hieruit kan al heel jong gezien worden hoe een pup in het leven staat (hoe reageert hij op aanraken of andere situaties, hoe snel herstelt hij zich bij schrikken enzovoort).
Een hondje dat opgroeit in een afgelegen schuur of loods is niet goed voorbereid op een wereld waarin hij moet leven. Hij heeft dan niet kennisgemaakt met telefoon, radio en alle andere dingen die hij later zal tegenkomen.
 
Vraag bij de fokker naar voorkomende erfelijke ziekten binnen het ras.
Is de fokker aangesloten bij een rasvereniging en heeft deze een strikt fokprogramma waar een fokker zich aan dient te houden? Laat hij zijn honden onderzoeken? Zijn de hondjes geënt en ontwormd? Heeft hij daar bewijzen van? Kan hij aantonen dat de honden waarmee hij fokt, geheel of gedeeltelijk vrij zijn van erfelijke aandoeningen? Vraag de stamboom van de ouders van de pup ter inzage. Als je daar tot de 4e of 5e generatie terug regelmatig dezelfde namen tegenkomt, dan is er sprake van inteelt.
Gebruikt de fokker een koopcontract? Zo nee, waarom niet? Vraag naar de prijs van een pup. Een fokker met hart voor zijn dieren zal met deze vragen beslist geen moeite hebben maar eerder waarderen.
 
Een goede fokker wil ook van alles van joú weten. Dit om te checken of zijn pup aan jou een goede baas zal hebben.
Het moet ook 'klikken' tussen die fokker en jou, want je zult een band krijgen voor zo lang de hond leeft. Je zult bij hem terecht kunnen met alle vragen en zorgen over de hond.
 
En dan is er ook nog een aantal regels die vastgelegd zijn.
Puppen mogen wettelijk niet van hun moeder gescheiden worden voordat ze 7 weken oud zijn. Als je gaat kijken bij pups die jonger zijn, vraag dan altijd het nest te mogen zien, inclusief de moeder. Neem geen genoegen met smoezen als "de moeder is overleden" of "deze pup is als enige over" of "de moederhond zit ergens in een kennel".
 
Kies liever niet het "haantje de voorste" uit het nest en ook niet het meest onzekere hondje, tenzij je precies weet waar je aan begint. Laat je niet onder druk zetten ("je moet snel beslissen", "dit is de laatste" of "voor jou tien anderen").
Vraag bedenktijd, bekijk thuis op je gemak het contract en neem in alle rust een beslissing.
Als je aan één van deze zaken twijfelt, kunt je beter geen hond kopen bij deze fokker.
Een goede start van zijn leven bij een vertrouwde fokker is een voorwaarde voor een goede relatie met je hond gedurende de rest van zijn leven.
advies